Milk Paint, wat kun je ermee

Milk Paint of caseïneverf is een authentieke en 100% natuurlijke verf, al duizenden jaren oud. Miss Mustard Seed’s Milk Paint bevat uitsluitend natuurlijke ingrediënten: melkeiwit (caseïne), kalk, klei en natuurlijke pigmenten. De verf bevat geen oplos- of conserveringsmiddelen en is geurvrij. Miss Mustard Seed’s Milk Paint is ideaal voor verschillende decoratieve verftechnieken, op verschillende ondergronden en kan zowel binnen als buiten toegepast worden. De verf is ademend en zeer milieuvriendelijk.

Milk PaintMiss Mustard Seed’s Milk Paint wordt geleverd als een poeder in een afsluitbare verpakking. Je hoeft dit poeder alleen maar te mengen met water. Heel eenvoudig! Eén verpakking van 230 gram dekt ongeveer 6,5m2. Bijvoorbeeld: één grote slaapkamerkast of wandkast, of een dressoir met twee bijzettafeltjes.

Aangebracht op een poreuze of onafgewerkte ondergrond, zal Miss Mustard Seed’s Milk Paint in het hout trekken, zeer goed hechten en later niet meer loslaten. Door hechtmiddel (bonder) aan de verf toe te voegen, hecht het ook op een niet poreuze ondergrond (zoals oude vernis- en verflagen, keramiek, metaal en glas). Wanneer je geen hechtmiddel toevoegt op deze gladde ondergronden, zal de verf op enkele plaatsen loslaten of afbladderen. Zo krijg je een natuurlijke brocante uitstraling: de ‘chippy look’.

Milk Paint aanbrengen

Stap 1. Voorbereiding
Afhankelijk van je project, zal je beginnen op nieuw (ruw en poreus) of op een oppervlak dat al geschilderd of afgewerkt is (niet poreus). Op een poreuze ondergrond zal milk paint door het hout geabsorbeerd worden en perfect hechten. Als je werkt op een niet-poreuze ondergrond, moet je het hout kaal schuren of hechtmiddel (bonder) toevoegen aan de eerste laag milk paint.

Stap 2. Beitsen
Milk paint is een ideaal product voor een verweerde uitstraling. Die uitstraling kan je onder meer bereiken met de techniek ‘doorschuren’, waarbij je twee kleuren milk paint over elkaar aanbrengt. Je schuurt daarna delen van de bovenste laag/kleur weg, en op die plaatsen komt de onderste laag/kleur te voorschijn.

De eerste kleur breng je aan als een beits, zodat de nerven in het hout nog zichtbaar zijn. Een beits geeft nieuw hout een authentieke ‘look’, zodat het lijkt alsof je op oud hout aan het werken bent.

Verhouding poeder/water voor een beits: mix 3 delen water met 1 deel milk paint poeder. Je kan van elke kleur milk paint een beits maken zolang je deze verhouding gebruikt. De mix zal erg dun en waterig zijn. Breng het zo gelijkmatig mogelijk aan. De beits is droog in ongeveer 15 minuten. Daarna kun je verder met stap 3.

Tip: Wax Puck.
Wil je straks dat de bovenste laag milk paint op bepaalde plaatsen heel gemakkelijk weg te schuren is? Breng dan op die plaatsen (hoekjes, lijntjes, houtsnijwerk) de wax puck aan. Dit zorgt ervoor dat de bovenste laag daar heel gemakkelijk weg geschuurd kan worden terwijl de onderste laag beschermt blijft.

Tip: Hennepolie
Wil je niet doorschuren maar eerder de ‘chippy look’, waarbij de bovenste laag milk paint afbladdert? Breng dan een dunne laag hennepolie aan voor je de tweede laag milk paint aanbrengt. De verf zal niet hechten op de plaatsen waar hennepolie is aangebracht en echt afbladderen. Hennepolie is iets moeilijker te controleren dan de wax puck, omdat de olie zich verspreidt over het oppervlak. De wax blijft wél precies waar jij het aanbracht!

Stap 3. Milk paint mixen
Verhouding poeder/water voor milk paint: om een echte verf (dus geen beits) te mixen, meng je 1 deel water met 1 deel poeder. Doe eerst water in je beker en dan pas het poeder. Zo zal het poeder niet in de beker blijven hangen. Roer met de hand of gebruik een mixer tot alle pigmenten opgelost zijn. Test de milk paint dan op een houten plankje of onopvallende plek van je project. Zo kan je controleren of de kleur egaal is, of het poeder volledig opgelost is en of de dekking naar wens is. Is de dekking te weinig, voeg dan meer poeder toe. Is de dekking te sterk, voeg dan iets meer water toe. Is de kleur niet egaal, of zijn er nog kleine brokjes in de verf, mix het geheel dan nog een paar minuten.

Breng de milk paint zo egaal mogelijk aan. Als je nog een extra laag wilt aanbrengen, wacht dan 20-30 minuten. Voor donkere kleuren zijn 2 lagen zeker voldoende, voor lichte kleuren zijn soms 3 lagen nodig. De kleur is nu een beetje vlak, maar dit verandert zodra je een afwerkingslaag aanbrengt die de kleur tot leven brengt!

Stap 4. Afwerken
Zodra je klaar bent, kan je het oppervlak zachtjes opschuren met een fijn schuurpapiertje. Zet extra druk op de plaatsen waar je de bovenste laag milk paint wilt doorschuren. Als je wax hebt aangebracht met behulp van de wax puck, zal de onderste laag milk paint beschermd blijven bij het schuren.

Breng als laatste een beschermlaag naar keuze aan. Eén of twee lagen hennepolie of meubelwas zijn ideaal. Hennepolie kan je alleen gebruiken wanneer de ondergrond poreus is. Hennepolie is 100% natuurlijk, en verzadigt het oppervlak zodat de kleur veel dieper wordt. Je kan ook meubelwas of antiekwas aanbrengen bovenop de hennepolie zodat de afwerking nog duurzamer is. Bij een ‘chippy look’ raden we een vernis of laklaag aan. Deze is noodzakelijk als je niet wilt dat de verf nog verder gaat afbladderen.

Wil je nog meer weten over Miss Mustard Seed’s Milk Paint? Neem dan ook een kijkje op www.missmustardseedsmilkpaint.nl